• Jag upplever det som en fin sak att kunna bo här. Att kunna kombinera arbetet och livet och få njuta av naturen varje dag. Pentti Järvinen, Elisaari, Barösund
inga 01
inga 02
inga 03

Barösund & Fagervik

Fagervik är en välbevarad och tilltalande bruksmiljö med herrgård och röda stugor invid Bruksträsket söder om stamväg 51. Naturen kring Fagervik är kuperad med skogar och höga branta berg och skiljer sig sålunda från jordbrukslandskapet. Bruket grundades år 1646 och på 1850-talet var kring 1000 personer beroende av bruket. För nuvarande bor det cirka 300 personer året om i Fagervik och Barösund.

Från Fagervik är det 9 km till Barösundsfärjan och den fantastiska skärgården som historiskt varit ett sommarparadis för gäster från när och fjärran. Denna västra del av Ingå skärgård består av de stora landen Orslandet, Älgsjölandet och Barölandet. I Barösund verkar ett aktivt byaråd som årligen ordnar Barösundsdagar och andra aktiviteter som förenar lokalbefolkning och sommargäster. Barösundsboden och restaurang Scola utgör tillsammans med ungdomsföreningens lokal Wallhalla ett livligt centrum invid färjfästet.

Skeppsdal är Västnylands Noaks ark

Oavsett om det gäller en hund som rymt eller en familj som önskar sig en söt liten kattunge, är det oftast Skeppsdal i Barösund som nämns som lösningen. Runt kaffebordet, och i form av tips på sociala medier, är hemmet för hittedjur bekant runt om i Västnyland, nästan som regionens egen Noaks ark.

Slider
Inspirationsstoryn & nyheter! Vi träffar och intervjuar kreativa eldsjälar, profiler och annorlunda aktörer som inspirerar oss alla. Dessutom trender och nyheter på orten.
Artikel
I Fagervik café är bullarna alltid färska
Slider
Vad är Place2Go och varför är det bra för mig?
Slider