• Mina bästa idéer kommer till mig i Ingås natur. Leena Lehtolainen, författare
inga 01
inga 02
inga 03

Degerby & Kopparnäs

De ändlösa slätternas Degerby sträcker ut sig på båda sidor om stamväg 51, öster om Ingå centrum. Den västnyländska kornboden har Ingå kallats och jordbruket har utan tvekan varit viktigt för regionen. Degerby var i tiden en självständig kommun men blev efter fortsättningskriget en del av den sovjetiska militärbasen i Porkala. Degerby kommun, som bestod av 24 byar, återuppstod inte efter arrendetiden. Degerbyborna blev ingåbor, men byaidentiteten i Degerby är fortfarande stark.

I kyrkbyn som är belägen norr om stamvägen finns museet Degerby Igor som drivs av det aktiva byarådet, som även upprätthåller ett eget byakontor, Rosenberg. I kyrkbyn finns en kyrka, Degerby skola, daghem, filialbibliotek och butiken Degerby Deli samt ungdomsföreningens lokal Furuborg.

Kopparnäs friluftsområde i Ingå och Störsvik i Sjundeå, utgör ett sällsynt stort sammanhängande havsstrandsområde. Här hittar du imponerande bergsstränder, värdefull skärgårdsnatur och vackra landskap. Det finns flera rastplatser med möjlighet att göra upp eld. På området går det bra att promenera, cykla eller bara njuta av naturen. Det finns även en ca 3 km lång naturstig som löper vid åkerkanten.